Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010. Το κτίριο του Πολυχώρου της Αγοράς Αργύρη άνοιξε τις πόρτες του προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης για όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας μέσω των γραφείων Infocenter Patras αλλά και τη δυνατότητα οργάνωσης εκδηλώσεων στο χώρο του.
Η Αγορά Αργύρη αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων κατόπιν παραχώρησης Εθνικού Οικοπέδου το 1881. Κτίσθηκε την ίδια εποχή από τον αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Τζέτζο, υπό τις οδηγίες του Τσίλερ και για περισσότερο από μισό αιώνα στέγαζε κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία. Το 1947 εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, απέμεινε το κουφάρι του στο κέντρο της πόλης να θυμίζει την Πάτρα μιας άλλης εποχής.
Το κτίριο βρήκε την παλιά του λάμψη στα πλαίσια έργων της Πολιτιστικής και είναι έτοιμο να στεγάσει και πάλι, τόσα χρόνια μετά, διάφορες εκδηλώσεις και εμπορικές δραστηριότητες , σε χώρους που θα έπρεπε να είχαν δημοπρατηθεί . Το κτίριο, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και διαθέτει δύο τμήματα υπογείου, εμβαδού 753,50 τ.μ. και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.397,99 τ.μ. Η γεωγραφική του θέση , δηλαδή δίπλα από το λιμάνι και σε κομβικό σημείο προς τις κύριες οδικές αρτηρίες της εποχής, καθιστά την Αγορά Αργύρη μία σπουδαία δημοτική αγορά, εκ των τεσσάρων της Πάτρας, που υπήρχαν στις παρυφές της πόλης. Στόχος του κτιρίου ήταν να αποτελέσει έναν πολυχώρο υποδοχής, κυκλοφορίας και ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για την αναψυχή Πατρινών και επισκεπτών.
Η λειτουργία της Αγοράς Αργύρη, σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει:
α.Τρεις χώρους ενημέρωσης, προβολής και εκθέσεων.
β. Μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις.
γ. Δύο χώρους εστίασης και αναψυχής. Εστιατόριο και καφενείο.
δ. Τρεις χώρους εμπορικών δραστηριοτήτων όπου θα πωλούνται χρήσιμα προϊόντα στους επισκέπτες, όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, είδη ταξιδίου κ.ά.
ε. Χώρους εξυπηρέτησης της λειτουργίας του κτιρίου, διοίκησης, κοινόχρηστους χώρους, ιατρείο, χώρους υγιεινής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.
Ο γνωστός χώρος εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στο κέντρο της Πάτρας, ένα ακόμη δημόσιο κτίριο της για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την ανακατασκευή του παραμένει εδώ και αρκετό πλέον καιρό (από τον Ιούνιο 2011) εκτός λειτουργίας. Και αυτό διότι δεν πληροί σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή τα μέτρα πυρασφάλειας! Κι αυτό γιατί εκκρεμεί από το Δήμο, από πέρυσι τον Ιούνιο, η εγκατάσταση πυράντοχων θυρών, και η προμήθεια πυράντοχου βερνικιού, με το οποίο πρέπει να περαστούν όλες οι ξύλινες επιφάνειες, προκειμένου ο χώρος να καλύπτει τους όρους πυρασφάλειας (συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ!!!).
Για να γίνει κατανοητή η σημασία του χώρου, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο 2011 είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 εκδηλώσεις. Ήδη για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή από διάφορους Δημ. Συμβούλους (Τ.Μανωλοπούλου, Σ.Πολίτης, Α.Βανταράκης, Η. Κουρή).
Τα ερωτήματα βέβαια παραμένουν αναπάντητα. Ποιοί είναι οι τεχνικοί λόγοι; Ποιές οι ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου για την άμεση αποκατάσταση των Τεχνικών προβλημάτων; Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η επίλυση τους; Γιατί έχουν σταματήσει οι διαγωνισμοί της δημοπράτησης των χώρων (εστιατόριο, καφενείο, εκθεσιακοί χώροι) της Αγοράς Αργύρη ενώ ήταν έτοιμοι από τέλος Ιουνίου 2011; Τι γίνεται με το προσωπικό της Αγοράς Αργύρη; Γιατί δεν αξιοποιεί άμεσα η Δημοτική Αρχή το κτίριο-στολίδι; Γιατί επιλέγει να πραγματοποιεί εκδηλώσεις ή ημερίδες σε ιδιωτικούς χώρους πληρώνοντας αντίτιμο; Γιατί αδιαφορεί για την ανανέωση του υλικού που προσφέρονταν στους επισκέπτες της πόλης μας;
Για την αξιοποίηση της Αγοράς Αργύρη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε αφενός να είχε επωφεληθεί οικονομικά όλο το προηγούμενο διάστημα από την παραχώρηση, έναντι αντιτίμου, στους ενδιαφερόμενους φορείς για εκδηλώσεις αφετέρου να έχει ήδη προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των κτιρίων. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος έχει ήδη στα χέρια του, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς Αργύρη (από τον Ιούνιο 2011) καθώς και τους διαγωνισμούς μίσθωσης του χώρου του εστιατορίου και των εκθεσιακών χώρων.
Χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση από τη Δημοτική Αρχή. Είναι πραγματικά κρίμα ένας τόσο καλαίσθητος χώρος να παραμένει ανενεργός, καθώς η Πάτρα δεν διαθέτει και πολλούς αντίστοιχους.
Απόστολος Βανταράκης,
Ήρα Κουρή
Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι